I starten af 2014 valgte jeg, at lukke en af mine seneste projekter; RoomPlus. Jeg er flere gange efterfølgende blevet spurgt om hvorfor jeg valgte denne vej – fremfor blot, at lade projektet køre videre uden så meget fokus. Det er et godt spørgsmål, som jeg vil forsøge, at besvare i dette indlæg.
Omsætningen på RoomPlus rundede 10.234.023 kr. efter blot 12 måneder i luften.
Jeg havde fået opbygget et fantastisk netværk af gode leverandører, som var med på beatet og ofte repræsenteret i diverse boligmagasiner. Jeg havde lært mange ting fra min tid med e-voks.dk, men jeg formåede ikke, at bringe alle mine erfaringer med mig videre og deraf drage nytte af dem… Dem jeg bragte med mig videre og anvendte har givet mig nye tanker, som jeg vil tage til efterretning – og evt. benytte mig af i et kommende projekt.
RoomPlus – voksede alt for hurtigt
RoomPlus var en webshop med salg af designer boligtilbehør såsom lamper, møbler, vaser, lysestager osv. Når jeg skulle forklare hvad jeg solgte på RoomPlus sagde jeg blot; “RoomPlus er Magasin/Salling/Illum online”. Denne ene sætning beskrev utroligt godt hvad man kunne finde af produkter på RoomPlus. Sortimentet, som jeg havde fået stablet sammen på RoomPlus spændte bredt – alt for bredt måtte jeg senere hen sande.
Jeg var fra start til slut alene med RoomPlus og stod for ALT. Det værende sig opsætning af webshop, indkøb af varer, oprettelse af varer på RoomPlus, markedsføring, lagerføring osv. Senere hen rykkede jeg mit lager til et pakkehotel. Jeg har dog lært en del af denne oplevelse, som du i øvrigt kan læse mere om i mit tidligere indlæg –> Pakkehotel X Do’s And Don’ts.
Når jeg efterfølgende er blevet spurgt om hvorfor jeg lukkede RoomPlus har jeg altid fremhævet, at omsætningen lå højt og at det bestemt ikke altid er lykken. De fleste tror, at en høj omsætning er lig med succes, men det er blot én ud af mange faktorer. RoomPlus voksede alt for hurtigt og omsætningen røg alt for hurtigt i vejret. Jeg åbnede RoomPlus op i 11 lande; på de respektive landes domæner og oversatte til 11 sprog. Jeg gav den fuld gas på de sociale medier, Google AdWords osv. Det er bestemt ikke alene ‘opskriften på succes med en webshop’, men jeg er overbevist om, at jeg kan gøre præcis det samme igen med et nyt projekt ;-))
Dropshipping – ja og nej
En del af varerne, som kunne købes på RoomPlus blev leveret på dropshippingaftaler. Jeg havde arbejdet hårdt på, at få en dropshipping aftale i hus med de firmaer hvor jeg mente, at det ville være en fordel. Størstedelen af de dyre lamper, sækkestole og andre odd size produkter blev leveret på dropshipping aftaler.
Dropshipping er ikke vejen til succes. Dropshipping kan virke rigtigt fint når man ser på det udefra. De fleste tænker nok, at man så slipper for, at binde penge i et varelager, at man hurtigt kan komme igang og at man slipper for logistik. Dog er realiteten ikke helt sådan. Jeg ser ofte – og har selv oplevet, at man ofte kan bruge endnu mere energi på produkterne og den enkelte ordre, end hvis man selv havde produktet på lager.
Bestilte en kunde en vare der skulle leveres af en dropshipping leverandør var der utroligt meget support. De fleste vil nok tro, at man her kan spare tid. Tiden blev brugt på, at finde forsendelser, sørge for returpakker og support fordi man intet vidste om den egentlige forsendelse. Dertil har ens dropshipping leverandør ‘intet ansvar overfor kunden’. Bestiller kunden en lampe og har du skrevet, at der er 2-6 dages leveringstid, forventer kunden, at modtage den i denne periode. Selvfølgelig! Du kan have sendt ordren til din dropshipping leverandør, som så glemmer, at melde retur med, at der i denne situation faktisk er 2-6 uger i stedet… Det melder du retur til kunden. Holder kunden fast i ordren vil du få en mail et par gange om ugen mellem den 2. og 6. uge. Har du blot 50 åbne dropshipping ordrer kan du nok hurtigt forestille dig, at der er MEGET support…
Det lærte jeg. Dropshipping; ja tak. Dog skal man lave en intern procedure for hvordan denne type ordrer håndteres. Er der mere end X dage/ugers leveringstid skal den annulleres og kunden skal vende retur på et senere tidspunkt. Det er selvfølgelig med chance for, at miste ordren, men omvendt kan din fortjeneste på det bestilte produkt hurtigt være spist op af tiden du skal bruge på support.
Sæsonvarer – udsolgt 9 ud af 10 gange hos leverandøren
Hver gang jeg har kastet mig over et nyt projekt har jeg haft meget fokus på, at jeg ikke valgte et marked med ‘størrelser’, ‘sæsonvarer’ eller for meget ‘elektronik’. ‘Størrelser’ da det vil give mange returforsendelser, ‘sæsonvarer’ da det vil give et begrænset lager af den enkelte vare hos leverandøren og ‘elektronik’ da det ofte er forbundet med en form for garanti. Jeg har derfor altid selv set mig om efter en niche hvor det omhandlede forbrugsvarer. Forbrugsvarer og online services er det du bør se efter når du skal vælge din branche.
Jeg havde en idé om, at jeg skulle sælge designklassikere, som i mine øjne var stabile varer der ikke skiftede fra sæson til sæson. Jeg endte dog ud med, at sælge sæsonvarer – argh! Nye designs, nye farver, nye mønstre, nyt nyt nyt… konstant! Efterspørgslen på den nye sæsons varer kom fra kunderne der ringede eller skrev – og så måtte de jo bestilles hos leverandørerne. Firmaerne der sælger de store designklassikere er ikke nemme at danse med. Alt kan selvfølgelig parallelimporteres, men i første omgang var mit fokus på de varer jeg kunne få direkte forhandling af. De ‘små designfirmaer’ gør sig meget i sæsonvarer. De håber nok lidt på, at de på et eller andet tidspunkt kan ramme et design, som vil blive en designklassiker – indtil da fokuserer de på pop-design, som udskiftes hver sæson.
Jeg har i flere omgange oplevet, at lave bestillinger på varer, som jeg regnede med dukkede op med næste sending af paller fra leverandøren, men så har vist sig, at være i restordre. Når man oplever det 9 ud af 10 gange mister man lidt modet på sæsonvarer…
Det lærte jeg. Sæsonvarer er et helvede. Skal jeg igen sælge sæsonvarer bør jeg have mere fokus på, at få nedsat og solgt ud af varer fra den tidligere sæson. Det skal aftales med leverandørerne, at det er ‘i orden’, at man nedsætter varer fra den tidligere sæson. Tænker du hertil; selvfølgelig! – så kig din egen webshop i gennem – får du det selv gjort?
Pakkehotel – mistet føling med hvad RoomPlus solgte
Min tid med e-voks.dk lærte mig en del og jeg følte derfor, at jeg var helt klar i spyttet med hvad jeg ville ændre på; når jeg skulle lave næste projekt. Mine erfaringer fra tidligere har bragt mig langt med RoomPlus. De har dog helt klart også givet mig en del tanker, som skal tages til efterretning i det, at de blev ført ud i livet gennem mit seneste projekt – RoomPlus.
Med e-voks.dk havde jeg eget lager i Måløv hvor jeg selv samt 2 piger hver dag pakkede ordrer. Det var et setup, som jeg har lært utroligt meget af. Det gjorde dog også, at jeg død og pine skulle sidde på pinden fra 8-18 hver dag for at tage mod leverancer, pakke ordrer og sikre afsendelse af dagens pakker. Efter godt 2 1/2 år med denne rutine dag ud og dag ind manglede jeg lidt adspredelse i hverdagen. Mine tanker gik derfor på, at næste projekt skulle udliciteres til et pakkehotel. Det blev RoomPlus.
Et pakkehotel kan være en fantastisk idé hvis man ikke ønsker den daglige håndtering af varer, pakning af ordrer osv. Dog skal man også være opmærksom på, at man hurtigt kan miste føling med hvad man sælger. Med den konstante udskiftning af sæsonvarer når man ikke rigtigt, at lære sine varer at kende. Du ser lister med varenumre og varenavne – intet andet. Du opretter produktet i systemet, indsætter et billede af produktet og du er videre til næste produkt på listen…
Det lærte jeg. Står jeg igen en dag – i en situation – hvor jeg skal skal have et lager af fysiske produkter, vil jeg formentlig vælge et pakkehotel. Jeg vil dog sikre mig, at jeg har adgang til mit lager når jeg har lyst til det. Det handler ofte om, at have produkterne mellem hænderne engang i mellem.
Overvejer du et pakkehotel? Læs Pakkehotel X Do’s And Don’ts
Iværksætter – med stort I
Jeg er Iværksætter – med stort I! Jeg brænder for opstarten, at se noget vokse dag for dag og jeg kan arbejde 24/7 for et projekt jeg brænder for.
Når jeg tænker tilbage på RoomPlus har det været en succes;
- At se RoomPlus gå fra 0 kr. i omsætning til, at runde 10.234.023 kr. på blot 12 måneder
- At tænke tilbage på de i alt 25.023 ordrer der har været ekspederet i RoomPlus regi
- At RoomPlus har været leverandør af designervarer til 11 lande på 11 sprog
- At tænke tilbage på de godt 21.292 unikke kunder og 3.731 tilbagevendende kunder
… det er sådanne milepæle man skal fejre; klappe sig selv på skulderen for og sige; ‘du gjorde det godt’. RoomPlus voksede ud af mine iværksætter-hænder og blev for stort. En hverdag med alt for mange administrative opgaver, som i sidste ende gjorde, at jeg måtte lægge de ‘sjove opgaver’ ud af huset. Jeg havde simpelthen ikke tiden til dem og jeg blev, som iværksætter, kvalt.
Når man vågner op med et påtaget smil og egentligt ikke ser frem til, at arbejde med sit projekt; så er det tid til, at komme videre. Her nåede jeg til med RoomPlus. Det var derfor på tide, at sætte et punktum. Jeg har lært en masse, som jeg med garanti vil bruge i mit næste projekt…
Tak for indblikket i historien – det er super fedt, du deler!
Hvad skal det næste projekt være? 🙂
Tak Halfdan 🙂
Godt spørgsmål. Jeg ved fra tidligere, at man jo en dag vågner op med ‘the idea’ – og så handler det jo blot om, at være klar til, at gribe den ;-))
Endnu engang fed historie ligesom E-Voks historien.
Jeg ville anbefale at måske lave lidt damage control med f.eks. Trustpilot, hvor der er en del ubesvarede klager. Du er jo en flink fyr, det er ærgerligt hvis folk fik et andet indtryk ud fra Trustpilots brugere.
Hej Philip.
Jeg har ikke selv den store tillid til Trustpilot og et evt. ‘svar på anklage’ vil derfor komme gennem et medie jeg selv kan kontrollere – og hvor ens svar ikke bliver slettet. Dog er størstedelen af tvisterne løst – selvfølgelig!
Dertil er der nok bare en målgruppe, som ikke kan nås ligemeget hvor meget man, som virksomhed, sætter sig i hovedet, at ‘kunden altid har ret’. Nogen gange er det også for urimeligt og der må man sætte stregen. Få produktet retur og blot refundere beløbet for efterfølgende, at bede kunden købe sin vare et andet sted.
I ovenstående har jeg ikke taget stilling til, at mange ‘kunder’ anvender Trustpilot til, at presse citronen lige det ekstra for, at opnå større rabatter, fri fragt eller lignende hos en virksomhed de måtte have handlet hos. Jeg er dog aldrig faldet i for denne ‘målgruppe’ og jeg har dermed intet aktivt gjort for, at de skulle rette deres anmeldelse på Trustpilot – eller haft en egentlig interesse i mediet.
Når man læser anmeldelser på Trustpilot og andre steder er der jo tale om en twist – der i anmeldelsen kun er set fra den ene parts side. Der er jo ofte to sider af en sag. Det er dog ikke altid lige nemt, at få sin mening tilkendegivet på Trustpilot – uden, at man lægger de godt 24.000 kr. om året i ‘beskyttelsespenge’.
Læs evt. mere i Mortensen Kristensens indlæg vedr. Trustpilot lige her; http://zzm.dk/trustpilot-en-service-uden-meget-trust/
Måske Trustpilot kunne være omdrejningspunt for et kommende indlæg… God idé! :-))
God og meget tankevækkende historie.
Også i særdeleshed i disse tider, hvor alt skal være stort.
Og rundt omkring på de højere læreanstalter m.m. doceres optimering og stordrifts fordele, som den eneste lykkelige medicin.
Super fedt at få et indblik i hvorfor RoomPlus lukkede og du nu vil videre Christoffer. Thumbs up og held og lykke med det/de nye kommende projekter 🙂
Hej Christoffer
Super interessant indlæg. Kunne webshoppen ikke sælges videre?
Kunne du ikke have ansat folk til at stå for supporten og forsendelser, så du kunne få mere luft?
Hej Jens.
Kunne webshoppen ikke sælges videre?
Godt spørgsmål. Jeg var desværre så sent ude, at jeg allerede her havde mistet lysten til, at lave salgsarbejdet på denne front. Mit halvhjertede forsøg gjorde dog, at jeg fik et par bud, men ikke i et niveau, som jeg ville sælge min viden, hårdt opbyggede netværk og avancerede webshop til.
Kunne du ikke have ansat folk til at stå for supporten og forsendelser, så du kunne få mere luft?
Jeg havde faktisk en ekstern partner, som stod for support og forsendelser. Det var dog ikke ‘løsningen’, men jeg endte dog en masse erfaringer rigere. Dem kan du læse lige her –> Pakkehotel X Do’s And Don’ts
Hej Christoffer
Fedt indlæg på et spørgsmål som jeg stilte mig selv, da jeg så dit lukkeudslag, og opdagede at du lukkede RoomPlus.
God fornøjelse med dit næste projekt. Fik du egentlig nogensinde gjort noget ud af din t-shirt varmepresser?
PS. Hvis du bliver boende på Sjælland og skal bruge et lagerhotel, så er jeg i familie med ejeren af Becher-Madsen service i Ølstykke. De har kunder som Duracell, loreal mentos osv. Jeg kan nok skaffe dig en god aftale og jeg er self meget tilfreds. (Ja vi er i familie, men jeg prøver at se bort fra dette). Her kan man også selv komme ind og se sine varer. Blot en åben invitation hvis du en dag kunne bruge det.
Hilsen Glen Rose
Hej Glen.
Tak for din kommentar. Nogen gange går tingene bare stærkt og man må rykke videre…
Jeg fik investeret i en farlig fin varmepresser, som kan presse tryk på tekstiler. Lad os skrives ved hvis du fortsat har brug for sådan en.
Jeg skal have Becher-Madsen i tankerne næste gang jeg står og skal bruge et pakkehotel. Så tager jeg lige fat i dig! Tak :-))
Du skal være velkommen.
Vi tales 🙂
Spændende læsning! Virkelig fedt at du deler dine oplevelser.
Kan godt genkende det med dropshopping. Man bliver meget afhængig, så hvis man er en lille fisk hos dem, er det ikke altid lykken.
Jeg har ledt efter en nyhedsbrev tilmelding på din side. Vil gerne læse dine fremtidige indlæg 🙂
Hold da op en spændende historie. Tak fordi du delte den. Jeg vil bookmarke den og vende retur når jeg lige mangler lidt god læsning.